Ekonomi

ABD Başkanı’nın Irak’taki yetkisi kaldırıldı

ABD Senatosu, Irak’ın işgaline izin veren yetkiyi kaldıran yasa tasarısını kabul etti. ABD Başkanı’na 1991’de Irak’a karşı askeri güç kullanma yetkisi veren “Irak’ta Askeri Güç Kullanma Yetkisi (AUMF)” yetkisini resmen yürürlükten kaldıran bir yasa tasarısının kabul edilmesi için Senato’da son bir oylama yapıldı. ve 2002.

Oylamada 66 milletvekili “evet”, 30 milletvekili “hayır” oyu verdi.

Tasarıya destek veren senatörler, oylama öncesi yaptıkları konuşmalarda Irak’ın işgalinin üzerinden geçen 20 yılda dünyanın değiştiğini belirterek, Irak’ın artık ABD’nin önemli ortaklarından biri olduğunu vurguladı.

Biden’ın da onaylanması gerekiyor

Senatörler, Irak’ın işgalinin 20. yıldönümüne denk gelen 20 Mart haftasına kadar görev süresinin kaldırılmasını planlamışlardı. Ancak bazı milletvekillerinin yetkinin kaldırılması yerine içeriğin değiştirilmesine yönelik önerilerinin oylanması nedeniyle bugün nihai oylama yapılabildi.

Görevi yürürlükten kaldırmak için Temsilciler Meclisi ve Başkan Joe Biden tarafından da onaylanması gerekiyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi, son üç yıl içinde iki kez görevi iptal etme kararı aldı. Söz konusu olan yasa tasarısı 2021 yılında Temsilciler Meclisi’nde oylandı ancak Senato’da gündemde değildi.

AUMF yetkisi en son 2020 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürdüğü operasyon için kullanılmıştı.

Irak işgali

ABD Kongresi, Başkan’a 1991’de Körfez Savaşı sırasında Irak lideri Saddam Hüseyin’in güçlerinin Kuveyt’ten çekilmesi ve 2002’de Irak’ın işgali için askeri güç kullanma yetkisi verdi.

ABD ve İngiltere liderliğindeki koalisyon güçleri, “Saddam Hüseyin’in biyolojik silah ürettiği” iddiasıyla 20 Mart 2003’te Irak’ı işgal etti. Destek veren ABD ve İngiltere, Irak’a “istikrar ve demokrasi” getireceği iddia edilen “Irak’ı Özgürleştirme Harekatı”nı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararını beklemeden başlattı.

Yüzbinlerce sivilin hayatını kaybettiği ve milyarlarca doların harcandığı bu askeri müdahale, terör örgütü DEAŞ’ın ortaya çıkmasının yanı sıra ülkede sivillerin ödeyeceği siyasi ve toplumsal kaosa zemin hazırlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu