Ekonomi

Finans dışı şirketlerin ilk çeyrek bilanço beklentilerinin ayrıştırılması

EBRU USTA/BLOOMBERG HT PARA VE SERMAYE PİYASALARI MÜDÜRÜ

2023 yılının ilk çeyreği bilanço devri Arçelik ile 19 Nisan’da başlayacak ve Tav Havalimanları’nın 25 Nisan Salı bilançosu ile devam edecek. Akbank ile bankacılık sektörünün bilanço dönemi 26 Nisan’da başlayacak. Finansal sonuçların sunulması için son tarih konsolidasyona tabi olmayan şirketler için 2 Mayıs, konsolide edilen şirketler için 10 Mayıs olarak açıklandı.

Ak Yatırım, geçen yılın aynı dönemine göre satış gelirlerinde %63, FAVÖK’te %29 ve banka dışı şirketlerde net kârda %24 artış bekliyor. Yılın başındaki fiyat artışlarının talep üzerindeki olumlu etkisi ve halen yüksek seyreden enflasyon eğilimi ile satışlardaki güçlü büyüme trendi devam etse de, güçlü satış büyümesine, devam eden maliyet baskılarına, depremin stoklar üzerindeki olumsuz etkilerine ve kısmen görece yüksek baz etkisinin de etkisiyle sanayi şirketlerinin FAVÖK marjında ​​daralma öngörülüyor.

Ak Yatırım, yılın geri kalan çeyreklerinde enflasyonun düşmeye devam etmesi nedeniyle büyümenin ivme kaybetmesini beklerken, diğer taraftan marj baskısının da azalacağını düşünüyor. Otomotiv, yiyecek-içecek, perakende, havayolları ve rafineri segmentlerinin bu çeyrekte göreli olarak güçlü büyümesi beklenirken, petrokimya, demir-çelik ve tüketici elektroniği sektörlerinde operasyonel büyümenin görece zayıf kalacağı tahmin ediliyor.

Ziraat Yatırım’ın yaptığı tahminlere göre, araştırma kapsamındaki banka dışı şirketlerin toplam kârının 2023’ün ilk çeyreğinde 50,3 milyar TL olarak gerçekleşeceği ve yıllık yüzde 22,2 artacağı öngörülüyor. Bu artışta Koç Holding, Tüpraş, Ford Otosan, Tofaş, Turkcell gibi şirketlerdeki yüksek kâr büyümesi beklentileri önemli bir etken olurken, toplam kârda düşüş beklentisi nedeniyle çeyrek kârında yüzde 64’lük düşüş beklentisi var. bir önceki çeyreğe göre birden fazla şirketin Bu düşüşün Torunlar GYO, Koç Holding, Tüpraş, Sabancı Holding ve İş GYO’nun çeyreklik kar beklentilerinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Garanti BBVA Yatırım ise beklenti raporunda bu yılın ilk çeyreğinde FAVÖK’ün çeyreklik bazda yüzde 19 daralması ve banka dışı şirketler için yatay satış gelirleri öngörüyor. Öte yandan, ilk çeyrekte dolar karşısında sadece yüzde 2,4 değer kaybeden TL, döviz geliri olan şirketleri zorluyor. Beyin sarsıntısı yardımları ve etkisi bilançolara yansırken, bir önceki çeyrekte birçok şirkette görülen vergi gelirleri bu çeyrekte olmayacak. Garanti BBVA, yatırım, artan maliyetler ve depremin etkisiyle Turkcell ve Türk Telekom’un FAVÖK marjlarının ilk çeyrekte daralmasını bekliyor.

Benzer şekilde, havacılıkta geçen yıla göre daha yüksek yolcu sayısına ulaşılmasına rağmen, maliyet artışları, depremin etkileri ve artan operasyonel olmayan giderler, ilk çeyrek kârını baskılamıştır. altındaGidebileceğine dair bir beklenti var.

Garanti BBVA Yatırım, işlenmiş gıda enflasyonundaki yüksek seyrin ilk çeyrekte de tüm gıda perakendecilerindeki satışları desteklemesini bekliyor, geçen yılın ikinci yarısındaki maliyet artışlarının bu yıla yansımaları, fiyat artışı, yol açtığı zarar deprem ve bir önceki yıla göre düşen stok karları ile gıda perakende şirketlerinin marjında. Ayrıca azaltıcı etkisi olabileceği varsayımını da paylaştı.

kibriscikhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu