Sağlık

PRP tedavisi gebelik şansını artırıyor

Teknolojik gelişmeler sağlık ve özellikle tüp bebek alanında tedaviyi olumlu yönde etkilemektedir. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Ebru Öztürk Öksüz, “PRP uygulamasının amacı; Kısırlık sorunu yaşayan, hiç yumurtası olmayan veya çok az yumurtası olan, erken menopoz ve erken yumurtalık yetmezliği teşhisi konulan hastaların yumurtalıklarında doku onarımı sağlar; yumurta kalitelerini takip ettikten sonra tüp bebek tekniği ile çocuk sahibi olmalarını sağlamaktır. PRP, yumurtası olmayan ya da erken menopoz sorunu yaşayan, anne olma şansını kaçırdığını düşünen kadınların çocuk sahibi olması için alternatif bir yöntem olarak uygulanabilir.

PRP’nin kişinin kendi kanından bazı özel işlemlerden geçirilerek elde edilmesine rağmen kandan 10 kat daha fazla büyüme faktörü içerdiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Ebru Öztürk Öksüz, “Büyüme faktörlerinin doğal iyileşme sürecini hızlandırdığı ve uygulanan dokuda yenilenme sağladığı düşünülüyor” dedi.

PRP tedavisi olgun yumurtaların gelişimini sağlar.

Erken yumurtalık yetmezliğinin yumurtalıkların 40 yaşından önce normal fonksiyonlarını kaybetmesi durumu olduğunu ve bu durumun üreme kaybı ile birlikte görüldüğünü anlatan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Ebru Öztürk Öksüz, “Klinik çalışmalarda olgun yumurtaların büyüme faktörü enjeksiyonu sonucunda yumurtalıktaki kök hücrelerin uyarılmasıyla geliştiği gösterildi. Son yıllarda yapılan çalışmalarda yumurtalık rezervi çok düşük olan kadınlara PRP tedavisi uygulandığında tedaviden 2-3 ay sonra yumurtalıklarının gençleştiği ve yeni yumurta gelişiminin tetiklendiği tahmin edilmektedir.

Tüp bebek yönteminde başarıyı sağlayan değerli faktörlerden birinin de rahim olduğunun altını çizen Op. Ebru Öztürk Öksüz, “Rahimin istenilen düzeyde gelişmediği durumlarda elde edilen embriyolar alınsa da gebelik sağlanamıyor” dedi.

PRP işleminden birkaç saat sonra hasta taburcu edilir.

PRP uygulamasından 8-12 hafta sonra tüp bebek tedavisinin uygulanabileceğinin altını çizen Op. Ebru Öztürk Öksüz, “Hasta tüp bebek tedavisi görüyorsa PRP uygulamasından faydalanmak için tüp bebek tedavilerinden en az 8 hafta önce PRP uygulanması önerilir. Hastaya PRP uygulaması yapılacaksa tüp bebek tedavisi sırasında rahmin hazırlanması sırasında 2 seans uygulanır.

Aynı zamanda PRP tedavi sürecinin aşamalarına da değinen Op. Ebru Öztürk Öksüz, “Hastadan işlem günü kan alınır. Ayırma cihazı ile kan ayrıştırılarak trombositten zengin plazma elde edilir. Genel anestezi altında ultrason eşliğinde vajinal yoldan yumurtalık dokusuna enjekte edilir. Birkaç saatlik gözlemin ardından hasta taburcu ediliyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberyenimahalle.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu