Yaşam

Tarım Bakanlığı’ndan kurbanlık sektöründe hastalık uyarısı

Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı imzasıyla,İçme Suyu Kaynaklarının Korunması Amacıyla Kurban Bayramı’nda Alınacak Tedbirlere İlişkin Genelge Yayımlandı.

Bu YönetmekGenel Müdürlük tarafından valiliklere gönderilen genelgede, Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık hayvanların ve atıkların bertarafında çevre ve peyzaj kirliliğinin önlenmesi için alınması gereken kurallar ve önlemler hatırlatıldı.

Genelgede, kesim faaliyetleri nedeniyle içme ve kullanma suyu temin edilen baraj, göl, gölet ve havzaları ile akarsu ve akarsularda su kalitesinin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine işaret edildi. Kurban Bayramı’nda artacak ve sürdürülebilir kullanımını sağlayacak.

İçme suyu kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik kirlenmesini önlemek için bayram öncesi ve bayram esnasında belirlenecek kurban kesim alanlarının içme ve kullanma sularının temin edildiği su havzalarının dışında belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Kırsal yerleşimlerde yeraltı suyu ve kaynak suyu beslenmeHayvan parçalarının yapılacağı alanlarda kesim faaliyetlerine izin verilmemesi, iç organlar, dışkı ve deri kesiği gibi katı atıkların dere yataklarına, kanalizasyona ve yağmur sularına ulaşmaması için önlem alınması gerektiği belirtildi. sınırlar.

Altyapı tıkanıklığından kaynaklanan kötü koku, böcek üremesi ve taşkınların önlenmesinin önemi vurgulanarak, atıkların sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen torbalara konularak ilgili belediye tarafından gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılarak bertaraf edilmesi gerektiği hatırlatıldı, varsa sistematik depolama alanlarında.

sirkülerde , sıvı atıklar (kan, idrar) katı atıklardan farklı olarak toplanır.mevzuata uygun olarak imha edilmelidir.

Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesi için önlemler alınmalıdır.

Kurbanlıkların, mezbahalarda ve bakanlıktan ruhsat veya onay almış kurbanlık hizmetleri kurullarınca belirlenen yerlerde kesilmesi gerektiğinin altı çizildi.

İnsanların gelip dinlendikleri sokak, park, bahçe ve meydanlarda, dere kenarlarında mağdurların kesilmemesi, çevrenin kirletilmemesi ve vatandaşların rahatsız edilmemesi konusunda uyarılarda bulunuldu.

Sokak hayvanlarının yemek yemesine izin verilmemesi ve atıkların etrafa saçılması gerektiği, atıkların derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiği belirtildi.

Hayvanlardan insanlara bulaşan ve zoonoz olarak bilinen birçok hastalık etkeninin bu atık ve kalıntı elementlerle insanlara bulaştığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

“Kesilen hayvanların küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğüne ibraz edilmelidir. Derinin soyulması sırasında etin derinin dış kısmı ile teması engellenmelidir. İşkembe ve bağırsaklar temizlenmelidir. et kalitesini olumsuz etkilememek ve mikrop bulaşmasını ve gelişimini önlemek için gecikmeden uzaklaştırılmalıdır.İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir.İçerikler boşaltılmalıdır. kesilen hayvanların hastalıklı organları, kesim sırasında oluşan atıklar, karaciğer ve akciğer kist hidatik riskine karşı, evcil hayvanlar ve vahşi hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinliğe çukurlara gömülerek imha edilmelidir. dalak) ve etler (iltihaplı, kötü kokulu, pıhtılaşmayan kan gibi) doktor tarafından veteriner muayenesi yapılmalıdır.”

Etler için soğutma işlemi gecikmeden başlatılmalıdır.

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin soğutma işlemine vakit kaybetmeden başlanması gerektiğinin belirtildiği genelgede, sakatatların 3 derecede, diğer etlerin ise 7 derece ve altında soğutularak bu sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerektiği bilgisi verildi. sıcaklıklar.

Taze etin gıda ile temas amacına uygun üretilmiş uygun ekipmanlarla taşınması gerektiği, bu amaçla üretilmemiş çöp poşeti-kova gibi gıda ile teması uygun olmayan malzemelerle taşınması durumunda ise geçişine dikkat çekildi. Bu maddelerden gıdaya istenmeyen unsurlar söz konusu olabilir.

Etin bozulmaması için havalandırılmış olarak taşınması gerektiği belirtilirken, muhafaza teknikleri hakkında şu bilgiler verildi:

“Taze etler buzdolabında 1 hafta bozulmadan tazeliğini koruyor. Uygun ebatlarda paketlenip derin dondurucuda 1 ay, -18 °C’de dondurulduktan sonra 6 ay saklanabiliyor. Et için bir diğer saklama yöntemi de etler. Kavrulmuş etler uygun koşullarda bir yıl saklanabilir.Uzun süreli depolama bozulmalara,besin maliyetinin düşmesine,lezzet ve aroma kaybına neden olur.İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra kısa sürede değerlendirilmelidir. •Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal elementler kullanılmamalı.Cildin düzgün ve zarar görmeden yıkanmasına özen gösterilmelidir.Varsa yüzme makinesi, yoksa bıçakla devam edilmelidir.Yüzme bıçakları kullanılmalıdır. sivri, küt ve kıvrık olmamalıdır.Deride yağ ve et kesikleri kalmamasına özen gösterilmelidir.Tulum içinde koyun ve keçilerin derileri çıkarılmalıdır.Bunun hızlı yapılabilmesi için altına hava verilerek şişirilmelidir. cilt. 1-2 saat dinlendirildikten sonra cilt tuzlanmalıdır. Dinlenme sırasında derideki fazla su ve kan dışarı sızar. Bu, bozulma riskini azaltır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu